HTML

Agilitás Blog - az agilitas.hu blogja

Agilis módszertani cikkek, újdonságok, vélemények, intejúk, szoftverek, eszközök és technikák - a gondolkodó, tapasztalt tanácsadók szemével.

Friss topikok

  • hűhó: Van még egy típus, a kullancs. Aki rengeteg konkrétumot felsorol a buktatókra, de egy közhelykölte... (2021.08.16. 11:18) Az agilis coach 7 buktatója
  • kulcsár bence: @Borbándy László: kezdem sejteni, van vagy 4 borbandy laszlo es vagy 6 kulcsar bence a facebookon.... (2013.03.11. 22:51) A UserStory feldarabolás 10 stratégiája
  • Janovszki Zsolt: időnként jó ezt újra meg újra végiggondolni, most pont egy prezentációhoz kellett, gondoltam gondo... (2013.03.04. 23:14) Agile Principles - magyarul
  • kulcsár bence: A cikk célja az volt, hogy a lehető legszélesebb áttekintését adja az agilis szerződéseknek. Jó öt... (2011.02.15. 11:08) Agilis szerződések
  • kulcsár bence: A kérdés jó. Először is tisztázni kell, hogy a csapat agilis csapat-e. A mi esetünkben igen, ami r... (2011.02.08. 23:26) Az önszervező csapat sikerfaktorai

Linkblog

Scrum pilot - hogyan?

2011.04.13. 14:51  kulcsár bence

"Melyik projekt a legalkalmasabb Scrum pilot-nak?" Sokszor hangzik el ez a kérdés különböző workshop-okon és tréningeken. Habár fontos, hogy a szervezeti körülményekkel összhangban tervezzünk meg egy specifikus bevezetést, a következő 6 kritérium további segítséget nyújthat a megfelelő agilis pilot projekt sikeres kiválasztásához:

1., Kis méret

A kiválasztott pilot projektnek kis méretűnek kívánatos lennie, maximum 2-3 csapatnyi emberrel. Nagyméretű agilis fejlesztések további kihívásokat rejtenek és futtatásuk extra gyakorlatot igényel. 

2., Fontosság

Bizonyosnak kell lenni, hogy a kiválasztott projekt fontos a szervezet számára. Másként a szekptikusok leértékelik a projektet és aláaknázhatják a scrum szevezeten belüli kiterjesztését. Ugyanakkor óvakodni kell a küldetés-kritikus pilot projektektől is, mert az agilis projekt bevezetésének erőforrásigénye súlyosan kihathat az egész szervezet üzleti teljesítményére. Az agilis szoftverfejlesztés sok szervezet számára bomlasztólag ható folyamat innovációt jelent: megkívánja a képességet a kísérletezésre, a hibázásra és az ezekből való tanulásra.

3., Függetlenség

Válasszunk olyan projektet amelynek csak néhány kapcsolódási pontja van más csapatokhoz. A több kapcsolódó csapattal vagy projekttel való koordináció megnöveli a komplexitás szintjét, továbbá nehézzé teszi az agilis vezérelvek követését. Különösen igaz ez, ha a kapcsolódó projektek eltérő szoftverfejlesztési folyamatot követnek. Ha csak nagy komplex projektek közül választhatunk, akkor valamilyen kevés függőséggel bíró részprojektet próbáljunk keresni az agiltás beveztéséhez.

4., Közös elhelyezés

Közös elhelyezésű (lokális) projektet érdemes agilis bevezetéshez választani és óvakodni az elosztottaktól. Utóbbiak a hatékony együttműködést sokkal nehezebbé teszik, valamint további tapasztalatokat és eszközöket igényelnek. Disztributált projektek esetében a közös felhasználói történet írás, a pair-programozás, és a hatékony sprint retrospective meeting-ek egyértelműen nagyobb kihívást jelentenek.

5., Kizárólag szofver

Az agilis bevezetést először korlátozzuk szoftver projektre. Ezzel csökkenthetjük azt az összetettséget amit a hardver vagy a gépipari terület adna hozzá a projekthez. Az agilis szoftverfejlesztési módszerek és praktikák könnyen és jól érthetőek, ami a hardver és a gépipari mérnöki folyamatokra csak kisebb mértékben igaz.

6., Új termék fejlesztése

Érdemes olyan projektet választani ahol nem meglévő hanem új terméket fejlesztenek. Ezzel lehetővé válik megtapasztalni, hogy miként válik egy ötlet árucikké az agilis folyamatok által. Segít eloszlatni a félelmeket a legacy code base, illetve a tesztelés felől. Továbbá, a scrum különösen alkalmas arra, hogy megbirkózzanak a bizonytalansági, az innovációs, és a kockázati tényezőkkel, amelyek fontos jellemzői az új termékek kifejlesztésének.

Mielőtt a pilot projekt kiválasztásra kerül érdemes megfontolni a következő kérdéseket:

Végig van-e gondolva miért lesz kipróbálva a scrum módszer és milyen elvárások állnak ezzel szemben?

Még akkor is, ha csak hype vezérelte kíváncsiságról beszélhetünk?

 

 Forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agilitas.blog.hu/api/trackback/id/tr322823136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása