HTML

Agilitás Blog - az agilitas.hu blogja

Agilis módszertani cikkek, újdonságok, vélemények, intejúk, szoftverek, eszközök és technikák - a gondolkodó, tapasztalt tanácsadók szemével.

Friss topikok

  • kulcsár bence: @Borbándy László: kezdem sejteni, van vagy 4 borbandy laszlo es vagy 6 kulcsar bence a facebookon.... (2013.03.11. 22:51) A UserStory feldarabolás 10 stratégiája
  • Janovszki Zsolt: időnként jó ezt újra meg újra végiggondolni, most pont egy prezentációhoz kellett, gondoltam gondo... (2013.03.04. 23:14) Agile Principles - magyarul
  • kulcsár bence: A cikk célja az volt, hogy a lehető legszélesebb áttekintését adja az agilis szerződéseknek. Jó öt... (2011.02.15. 11:08) Agilis szerződések
  • kulcsár bence: A kérdés jó. Először is tisztázni kell, hogy a csapat agilis csapat-e. A mi esetünkben igen, ami r... (2011.02.08. 23:26) Az önszervező csapat sikerfaktorai
  • Janovszki Zsolt: @sipos_zoli: ott a két pont. Kérlek járuljatok hozzá az átadás dokumentálásához, amire a mai napon... (2010.12.08. 13:01) Szerintem félreértelmezi

Linkblog

'Képtelenség gyorsabban menni, Kapitány!'

2011.06.14. 14:00  kulcsár bence

Sok Scrum team kerül olyan helyzetbe, amikor több nyilvánvaló akadály tűnik fel. Miután megoldották őket, stabilizálódik a helyzet. Ebben a fixált állapotban gyakran hangzik el, hogy elértük a maximális teljesítményt: képtelenség gyorsabban haladni!
 
Mi a gond ezzel szituációval? (a csapat szempontjából)
 
Vizsgáljunk meg néhányat:
 

1., Nem teljesen egyértelmű akadályok

A leggyakrabban számos nem teljesen egyértelmű akadály húzódhat meg a felszín alatt. Lehetnek olyan dolgok, amelyek szimplán elkerülték a figyelmet, vagy éppenséggel elefánt a konyhában típusú probléma is, mint mondjuk egy command&control típusú scrum master. Lehetséges probléma gócpontok:

  • Néhányan azt feltételezik, hogy az összes akadály technikai jellegű
  • Néhányan úgy gondolják, az összes akadályt a csapat számára mindössze a szükséges infrastruktúra felállítása jelenti
  • Néhányan úgy gondolják, az összes akadály a részleges szállításból következő folyamatos integrációból keletkezik
  • Néhányan úgy gondolják, az összes akadály a folyamatok és a fejlesztések egyszerűsítéséből fakad
  • Néhányan pedig úgy, hogy az összes akadályt a menedzserek megszakításai jelentik

 Bármelyik fent említett probléma mellett megjelenhet más aspektus is, akár technikai/architektúrális/kódolási. Pl. mikor éremes újrafejleszetni vagy mikor érdemes fenntartani a meglévő kódot.

2., Akadályok amelyek elmozdíthatatlannak tűnnek

A legtöbb esetben nem foglalkoznak a triviálisan mozdíthatatlannak tűnő akadályok feloldásával. Ilyen esetekben sokszor mégis könnyen feloldhatóvá válik az akadály, pl. egy megfelelő menedzserrel vagy szakértővel való megbeszélést követően.

Egy külső nézőpont és vélemény rengeteget segíthet a csapatnak és nagy mértékben növelheti a teljesítőképességet.

3., Tökéletesek vagyunk

A tökéletessé vagy jóvá - legjobbá válás igénye mélyen gyökerezik az emberi természetben.

A Lean-t alkalmazók azt mondják, ha elértük az előző definíciónkat a tökéletességről, akkor elég bölcssé váltunk ahhoz, hogy egy újabb és pontosabb definíciót alkothassunk a magunk számára amit követhetünk.

Ha megnyerte a csapat a világbajnokságot az előző Sprintben akkor kétségtelenül jobbá vált, így jogos lehet a kérdés: mi a legnagyobb akadály jelenleg?

 

Természetesen sok egyéb probléma is akadályozhatja a teljesítmény növekedését de érdemes ezzel a hárommal kezdeni a vizsgálódást.

Forrás

Szólj hozzá!

Címkék: agile

A bejegyzés trackback címe:

https://agilitas.blog.hu/api/trackback/id/tr92314583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.