HTML

Agilitás Blog - az agilitas.hu blogja

Agilis módszertani cikkek, újdonságok, vélemények, intejúk, szoftverek, eszközök és technikák - a gondolkodó, tapasztalt tanácsadók szemével.

Friss topikok

  • hűhó: Van még egy típus, a kullancs. Aki rengeteg konkrétumot felsorol a buktatókra, de egy közhelykölte... (2021.08.16. 11:18) Az agilis coach 7 buktatója
  • kulcsár bence: @Borbándy László: kezdem sejteni, van vagy 4 borbandy laszlo es vagy 6 kulcsar bence a facebookon.... (2013.03.11. 22:51) A UserStory feldarabolás 10 stratégiája
  • Janovszki Zsolt: időnként jó ezt újra meg újra végiggondolni, most pont egy prezentációhoz kellett, gondoltam gondo... (2013.03.04. 23:14) Agile Principles - magyarul
  • kulcsár bence: A cikk célja az volt, hogy a lehető legszélesebb áttekintését adja az agilis szerződéseknek. Jó öt... (2011.02.15. 11:08) Agilis szerződések
  • kulcsár bence: A kérdés jó. Először is tisztázni kell, hogy a csapat agilis csapat-e. A mi esetünkben igen, ami r... (2011.02.08. 23:26) Az önszervező csapat sikerfaktorai

Linkblog

5 dolog amire érdemes Stand-up előtt gondolni

2010.09.23. 16:45  kulcsár bence

A Stand-up meetingek ismerősek az agilis csapatok számára. Azonban könnyen válhatnak napi gyakorlattá akár anélkül is, hogy az előnyeiket kihasználnánk. Ez felveti azt a kérdést, hogy mi is az 5 legfontosabb dolog amire scrum master-ként gondolhatunk a Stand-up előtt?
 

1. Work In Progress

A riportok értelmezése kritikus a pillanatnyi és befejezetlen munka megítélése szempontjából. A tisztánlátás segít feltérképezni a szükséges plusz munkákat, felismerni az elmaradásokat vagy rámutatni az éppen segítségre szoruló feladatokra.
 

2. Tegnapi problémák

Mit riportoltak problémaként tegnap vagy azelőtt az emberek? Megoldódtak ezek a problémák vagy legalább létezik terv ezek feloldására? Kevéssé tud lelkesítő lenni, ha napról napra akadályokról számolnak be a csapattagok és nem történik semmi a megoldásokkal. Van valami sürgős tennivaló?


3. A csapat

A projektek nem csak feladatokból és határidőkből állnak, hanem együttműködő egyének hálózatából. Ahhoz hogy a csapat céljait el tudjuk érni meg kell tudni érteni a csapatot alkotó embereket. Fontos a személyes kapcsolat, a születésnapok, a közelgő esküvő vagy nyaralás időpontjának ismerete. Minél inkább integráltak az csapattagok a csapatba annál finomabban lehet hangolni a teljesítményt.

 
4. Időtúllépés

Nem minden akadályt gondol a csapat valóban akadálynak. Néhány akadály egészen szövevényes is lehet, és inkább csak csak lelassítja a tempót, mint blokkolná a továbbhaladást. Vannak olyan feladatok, amelyek lassabban haladtak, mint ahogy reméltük? Vannak olyan feladatok, amelyek új feladatokat vontak maguk maguk után? Ezekre a jelenségekre különös figyelemmel kell lenni stand-up alatt. Ha a problémák rövid idő feloldódnak, nincs gond, ellenkező esetben micro-menedzsmenttel lehet segíteni a fókuszáltságot. Tény, hogy bármelyik projekt során előfordulhat, hogy valamely feladat tovább tart a tervezettnél. Ha a csapattagok hosszabb időre lehorgonyoznak egy feladatnál, vagy ingadoznak az egyes döntések között, sürgősen érdemes külső nézőpontokat és véleményeket meghallgatni, vagy szakértőket bevonni az akadály mielőbbi feloldása érdekében.
 

5. Mit fogunk mondani

A csapattagoktól elvárjuk, hogy rendelkezzenek elvégzett feladat-, tervezett feladat- és akadálylistával rendelkezzenek, nekünk pedig képesnek kell lennünk ugyanezekről beszélni, vagy éppen összefoglalni őket a többiek számára. Ha a scrum-master elhárított egy akadályt, természetesen informálnia kell a csapatot róla, továbbá érdemes az egész sprint státuszáról is áttekintést adni. A jó információáramlás elősegítése céljából érinteni lehet költségvetési, hr vagy menedzsment témákat is.


Kétségtelenül sok más egyéb dolog is szóba jöhet (közös vállalás, vízió, energizálás, stb.) de talán érdemes ezzel az 5 ponttal kezdeni.

Forrás

Szólj hozzá!

Címkék: stand up scrum

A bejegyzés trackback címe:

https://agilitas.blog.hu/api/trackback/id/tr642318293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása